Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Šmarnice 2012

Letošnje šmarnice za odrasle bodo temeljile na pojmu »socialne pravičnosti«. Kaj ta pojem pravzaprav obsega?

Združeni narodi so leta 2010 zapisali: »Socialna pravičnost je osnovana na vrednotah, poštenosti, enakosti, spoštovanju do različnosti, dostopu do socialne varnosti ter aplikaciji človekovih pravic na vse sfere življenja, vključno z delovnim mestom. Ko se soočamo s posledicami globalne finančne in ekonomske krize, ki nas je privedla do razsežnih povečanj brezposelnosti in revščine ter obremenitve družbene integracije, so ta načela bolj pomembna kot kdajkoli prej.«

 

Kristjani pa lahko pojem »socialne pravičnosti« pravzaprav enačimo z evangeljskim pojmom »Božje kraljestvo med nami«. Zgodovinske izkušnje potrjujejo, da nobena človeška oblast do danes ni zmogla uresničiti tega ideala.

 

Je potemtakem Božje kraljestvo na zemlji iluzija? NE! Evangelij nam daje zagotovilo, da se je Božje kraljestvo približalo in je med nami. Svetniki nam s svojimi svetlimi zgledi pričujejo, da je življenje po evangeliju mogoče in nas vabijo, da jih posnemamo. Kristjani smo torej poklicani, da iščemo in gradimo Božje kraljestvo med nami: v svojih družinah, v šoli, v službi, v župniji … torej v svojem vsakdanjem življenju.

 

Šmarnice želijo konkretizirati pojem Božjega kraljestva s pomočjo evangeljskih likov, ob katerih bomo skupaj odkrivali, kaj je Božje kraljestvo in kaj ni.

Izbrani liki predstavljajo širok spekter družbenih slojev in socialnih izhodišč, ki so aktualni tudi danes. Božje kraljestvo ni rezervirano za posamezno elito v družbi, ampak je dosegljivo vsakomur, ne glede na njegov položaj, poklic in dohodek …

 

Evangeljski liki, ki jih bomo v šmarničnem branju srečali, naj nam pomagajo, prepoznati in uresničiti svojo temeljno držo v družbi, ki bo pripomogla h gradnji Božjega kraljestva med nami.

 

Na pot se torej podajamo brez popotne palice, torbe in obutve. Ne skrbimo za to, kaj bomo jedli in kaj bomo pili in kaj bomo oblekli. Vsak dan iščimo najprej Božje kraljestvo in vse drugo nam bo navrženo (prim. Mt 6,31-34).

 

Dragi otroci, mame in očetje, dedki in babice, duhovniki in redovnice

ter vsi mladi in malo manj mladi kristjani:

to vabilo je namenjeno vam!

 

Odrinite z nami na razburljivo in povsem nepredvidljivo potovanje.

ISKAT GREMO BOŽJE KRALJESTVO!

 

Zakaj?

Ker tam vlada pravičnost. Ker tam ni nikogar, ki bi bil lačen ali osamljen. Ker tam nihče ne trpi krivice ali pomanjkanja. Ker je tam doma Ljubezen. Ker tam živi Bog med ljudmi.

 

Je Božje kraljestvo daleč?

Včasih se zdi zelo daleč. Kadar se prepiramo, kadar spregledamo uboge med nami, kadar nam je mar le lastna pomembnost, kadar med sabo nismo iskreni, kadar hitimo drug mimo drugega ... takrat je Božje kraljestvo res zelo daleč.

Ko pa je med nami veselje, preprostost, mir, radodarnost, ljubezen ... tedaj smo že tam!

 

Kako bomo našli pot?

Sledili bomo evangeljski besedi. V njej je obljuba, da se je

 Božje kraljestvo približalo in je med nami.

 

Kaj naj vzamemo s sabo na pot?

Ne jemljimo ničesar: ne popotne palice, ne torbe ali obutve. Ne skrbimo zato, kaj bomo jedli in pili ali kaj bomo oblekli. Iščimo najprej Božje kraljestvo in vse to nam bo navrženo.

 

In kdaj odrinemo?

ZDAJ!