Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Raje grem v raj (Preferisco il Paradiso)

5 odgovorov [Zadnja objava]
Tjaša
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 51 weeks 3 days od tega
Pridružen: 01.11.2011

Lepo pozdravljeni s strani mladinske skupine, ki se srečuje na Mirenskem Gradu.

 

Na enem od naših srečanj smo si ogledali film Raje grem v raj (Preferisco il Paradiso), ki govori o svetniku Filipu Neriju. Življenje tega svetnika nas je zelo nagovorilo, zato smo se odločili, da film v ogled priporočimo tudi vam!

 

 

 

In kaj vidimo v filmu?

Filip Neri prispe v Rim, da bi se pridružil odpravi misijonarjev Ignacija Loyolskega na poti v Indijo. Žal se mu želja, da bi odplul z misijonarji ne izpolni. Bog pa mu pokaže drugo pot – v mestu Filip spozna moža, ki ga napadejo pocestni otroci. Možu priskoči na pomoč in kaj kmalu se spoprijatelji tudi s potepuško bando otrok.  Njihova srca osvaja s svojo preprostostjo, duhovitostjo, neposrednostjo, neomajno vero in predanostjo Bogu. Naposled Filip začuti, da ga ti otroci bolj potrebujejo kot pa Indija, zato zanje skupaj s sobratom Rozo organizira skromen oratorij, kjer  se  otroci družijo, molijo in spoznavajo Boga.

 

Kakšne vtise pa je film pustil nam?

 

Janja

»Oh, še en film o življenju svetnika?« To je bila moja prva misel, ko sem izvedela, kateri film si bomo ogledali. Svetniški filmi se mi zdijo na splošno preresni in težki. Lahko pa rečem, da sem se po ogledu tega filma premislila. Njegova vsebina me je zelo presenetila, v pozitivnem smislu. Vzdušje skozi celoten film je sproščeno in komični trenutki te pritegnejo in vživljajo v dogajanje. Sam lik Filipa Nerija me je kot lik svetnika najbolj presenetil – zelo je prijeten, spreten z besedami, hkrati pa se vidi njegov čut do sočloveka. Do vsakega čuti spoštovanje, v vsakemu vidi dobro. Nikoli ne obupa. Najbolj sem si zapomnila del, ko enega izmed svojih prijateljev sprašuje, kakšni so njegovi cilji v življenju. In na vsak njegov odgovor, ga ponovno vpraša: » E poi?« (In potem?).

 

Niko

»Človek obrača, Bog obrne.«.  Še en svetnik, ki je imel velike načrte o tem, kaj si želi narediti v življenju. Bog pa je imel z njim druge načrte. Filip Neri je znal skozi življenje prepoznati božji načrt in se mu prepustiti z obilo otroške preprostosti in ponižnosti.

 

Ana

Meni je bilo všeč  to, da je vedno poskrbel za otroke in za reveže. Všeč mi je bilo njegovo veselje do dela in otrok.

 

Lara

Filip Neri je najraje delal z otroki. Tu sem se našla tudi sama, tudi mene veseli delo z otroki.

 

Vanessa

Filip Neri je bil zelo pozitiven človek. Všeč mi je tudi njegov način, kako odpusti ljudem. Pomagati se trudi po svojih najboljših močeh, tudi če ljudje njegovo pomoč zavračajo.

 

Megi

Film na smešen način pokaže sporočilo. V njem spoznamo, da tudi če mislimo, da moramo za dobro delo iti drugam – v tuje dežele, lahko dobimo čisto blizu nas »osebe«, ki nas potrebujejo. Da tudi če smo naredili kaj slabega, so ob nas osebe, ki nam odpuščajo, so ob nas, ko jih potrebujemo (seveda zraven poleg Boga).

 

Petra

Film Raje grem v raj, ki govori o svetniku Filipu Neriju,  priporočam v ogled, saj predstavlja tisto živost v Cerkvi, ki jo že dolgo pogrešamo. Duhovnik Neri ne moralizira, ne govori o visokoleteči duhovnosti, ampak vero živi zelo konkretno med zapuščenimi otroki. Na otroško preprost in duhovit način vabi k življenju po evangeliju.

 

Ines

Film o Filipu Neriju je zabaven in hkrati tudi poučen. Je ravno prav za ljudi, ki se težko skoncentrirajo na gledanje filma, še posebej kar se krščanskega življenja tiče. Je pa v redu, ker kljub zabavnosti ne spremeni filma v komedijo brez vsebine. Film uči o odpuščanju in odkrivanju, da Boga  ne najdemo samo v cerkvi.

 

Tjaša

V filmu me je nagovorila Filipova ljubezen in veselje do otrok oz. bližnjega, katero si želim, da bi tudi sama znala živeti.

V prizoru, kjer se Filip na travniku z otroki preprosto igra in preganja sem ter tja, sem pomislila nase. Kako mi je včasih  mučno biti z otroki/mladimi ter z njimi tekati, se igrati in preganjati sem ter tja! Vendar je ravno to to. Biti z drugim že v najmanjših stvareh, kot je igranje in tekanje po travniku. Ko se tako ustavim in razmislim, tudi sama zahrepenim po tej preprostosti in ljubezni in to mi da novega zagona. Si že kar predstavljam, kako tudi jaz z otroki/mladimi tekam po travniku brez »ovir«! :)

 

Sedaj ste na potezi vi ;) Oglejte si film in delite z nami kaj je v filmu nagovorilo vas.

 

Peter Žakelj
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 33 weeks 6 days od tega
Pridružen: 10.01.2011

Hvala vsem za lepe spodbude. Film sem si ogledal in me je navdušil podobno kot vas. Več stvari je, ki so mi ostale v spominu. Tista posoda, v kateri ni zmanjkalo okusne 'mineštre', veliko humorja ipd. No, zelo prisrčen in ganljiv mi je bil konec, ko je punčka na obrazu mrtvega Filipa opazila nasmeh in ugotovila, da je Filip že v raju. Potem je sledilo rajanje, namesto žalovanja.

Takega veselja si zelo želim tako v vsakdanjih stvareh kot v trpljenju in smrti.

Dolores
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 1 year 31 weeks od tega
Pridružen: 17.03.2011

V preteklih dneh, ko smo romali v Rim, smo si na avtobusu tudi romarji ogledali omenjeni film. Zame sta za film ključna dva momenta:

- Na eni strani strah vladajoče cerkvene strukture pred izgubo položaja, ki v svojem občutku ogroženosti ne izbira sredstev, spletkari in vohuni, da bi zatrla dobro, ki se razvija in raste med ljudmi po zaslugi Filipa Nerija tudi mimo pravil vladajoče strukture, vendar v dobro človeka.

- Na drugi strani pa je deklica Julija (mislim, da ji je bilo tako ime:)), ki s svojim čistim otroškim srcem vseskozi verjame v ljubezen in je njenim otroškim očem dano videti to česar zaslepljene oči odraslih ne vidijo: Filip je že v raju! Veselite se!

 

Vedno ista zgodba, ki se skozi zgodovino ponavlja, boj med dobrim in zlim, a na koncu zmaga DOBRO.

 

Valentina
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 3 years 34 weeks od tega
Pridružen: 09.08.2014

Krasen film. Res vreden ogleda - poln navdiha in velika spodbuda o načrtih, ki jih ima Bog z vsakim izmed nas. Lik sv. Filipa Nerija pa je prikazan tako "človeško", tudi ko sprašuje Boga, kaj naj naredi, kam ga vodi... in takoj mu da namig:-) Sprašujem se sama, ali znam prepoznati te božje namige, znake...

Zelo pomenljiva se mi zdita tudi odlomka, kjer sv. Filip razlaga priliko o izgubljenem sinu vsem navzočim ob vrnitvi "Mezzapagnotte" (film sem gledala v originalu, sloveskih prevodov za imena ne vem) in pokoro, ki jo naloži staršem Ippolite zaradi širjenja laži. 

Film je res poln globokih sporočil, še najlepše se mi zdi slednje, veselje in rajanje ob smrti sv. Filipa, slavljenje njegovega življenja. Naj nas njegovo veselje prevzame.

s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 33 weeks 6 days od tega
Pridružen: 13.01.2011

Kot vse vas, je tudi mene film zelo nagovoril. Prvič smo si ga ogledale pred dvemi leti s sosestrami na Dobrovi ob zaključku vizitacije, drugič pa sem ga po kosih pogledala v času, ko ste bili mnogi na romanju v Rimu.

 

Danes sv. Filip Neri goduje, zato vam z veseljem posredujem tele misli papeža Frančiška ob njegovem prazniku:

 

 

Papež ob 500-letnici rojstva svetega Filipa Nerija 

s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 33 weeks 6 days od tega
Pridružen: 13.01.2011

Danes, 21. julija, mineva 500 let od rojstva sv. Filipa Nerija, preroka veselja, kot ga je imenoval sv. Janez Pavel II.

 

Več na tej povezavi:  

 

Sv. Filip Neri, 'prerok veselja', po 500 letih še vedno aktualen